Social media

Sinds kort is het LGOG ook te vinden op social media! Klik hier voor uitleg. 

Provincie Limburg

Terugblik

21-09-2012 / Excursie Maastricht

Op 21 september 2012 was het precies 950 jaar geleden dat Weert voor het eerst in een akte werd genoemd. Ter gelegenheid van dit heuglijk feit organiseerde de kring een excursie naar Maastricht. In de Sint-Servaasbasiliek toonde rijksarchivaris mr. Th. J. van Rensch de betreffende akte aan de bijna honderd excursiedeelnemers.

Ook het bestuur van LGOG Kring Weert (minus Paul Lammeretz) ging met de akte op de foto (foto Martin van Hoef)

Klik hier voor een foto met uitgebreid bijschrift uit Dagblad De Limburger van 22 september.


15-10-2011 / Huldiging jubilarissen

 
(foto's: Martin van Hoef)

 

30-08-2011 / Cultuurhistorische zomer 2011

De 7de editie van de Cultuurhistorische Zomer werd weer een verrassende ontdekkingstocht. Tussen de 200-300 deelnemers bezochten in het kader van Gluren bij de buren om de veertien dagen verschillende dorpen.

Er werd op 21 juni begonnen in het Maasdorp Geistingen (B).


De heer Thieu Wieërs enthousiasmeerde de bezoekers met een historische inleiding over "zijn Geistingen". Burgemeester Brouns van de gemeente Kinrooi, trouw sympathisant van de Cultuurhistorische Zomer, memoreerde dat - op een na - alle kerkdorpen in zijn fusiegemeente aan bod zijn gekomen. Immers de eerste Gluren bij de buren.... begon destijds in Molenbeersel.

Op 25 juni was de St. Josephkerk (architect Alfons Boosten) te Keent-Weert de plaats van samenkomst voor de boekpresentatie van de genealogie Truijen-Truijensen Troeijen (1450-2010). In een goed gevulde kerk waren vele familieleden van heinde en verre aanwezig om enkele sprekers een uiteenzetting te geven over hun naamgenoten. Broeder Lambertus Moonen OSB uit de abdij Mamelis hield een voordracht over prior Vincent Truijen OSB. Peter Korten sprak over het belang van genealogisch onderzoek voor de plaatselijke geschiedenis. De oud-voorzitter van het LGOG, Joos Truijen, hield een uiteenzetting over zijn familie in het openbaar bestuur. Hoogtepunt was uiteraard de presentatie van het boek van Jan Truijen. Een prachtig resultaat van tientallen jaren onderzoek.

Het Weerter kerkdorp Laar vormde op 5 juli het cultuurhistorisch middelpunt van de beide Limburgen. De plaatselijke dorpsraad had alles in werking gesteld om alle facetten van Laar te tonen. De deelnemers werden zelfs getrakteerd op een serenade van het drum- en jachthoornkorps van schutterij St. Sebastianus.


Twee touringcars werden er zelfs ingezet om de bezoekers de St. Sebastiaankapel, de St. Antoniusmolen en de akkers van Laar te tonen.

"Vluchten hoeft niet meer", dat was de prikkelende en lokkende titel van het bezoek aan Buggenum op 19 juli.

Hiermee werd uiteraard bedoeld de eeuwenlange strijd tegen de grillen van de Maas. Toch moesten de vele deelnemers halverwege de avond letterlijk vluchten richting het Veerhuis vanwege de onophoudende regen. Desondanks was iedereen onder de indruk van het prachtige historische karakter van dit Maasdorp wat dankzij de heemkundevereniging "Buggenum door de eeuwen heen" werd belicht.

Het kastelendorp Baarlo ontving op 2 augustus veel historische geïnteresseerden. Jan Wijnhoven hield in de St. Petruskerk een uiteenzetting over de bewogen geschiedenis van Baarlo. Vervolgens werd een rondgang met gidsen gemaakt langs de vele bezienswaardigheden. De kunst van beeldhouwer Shinkichi Taijri kwam zeer uitvoerig aan bod.

De reeks Gluren bij de buren werd dit jaar op 16 augustus afgesloten in Noord-Brabant. De voormalige fabrieksnederzetting Budel-Dorplein bleek voor velen een ware ontdekking te zijn. De stijl en architectuur van de gebouwen is sterk geïnspireerd op architectuur die voorkomt in de Belgische Borinage. Dit werd tijdens de inleiding door drs. Jac Biemans voortreffelijk onder de aandacht gebracht. Maar liefst 30 gidsen waren voor deze avond speciaal opgeleid door de heemkundevereniging Baronie van Cranendonck en buurtbeheer Dorplein Uniek. Voor de minder-valide werden zelfs enkele koetsen ingezet. Zelfs de directeurswoning van de grondleggers en naamgevers van dit dorp, de gebroeders Dor, was voor deze avond opengesteld.

Gezien de vele positieve reacties en suggesties zullen geschied- en heemkundige kring Het Land van Thorn en De Aldenborgh, kring Weert van het LGOG, weer druk in de weer gaan om het succes van de Cultuurhistorische Zomer 2011 in 2012 te evenaren.

 

28-07-2011 / Reis Dordrecht overweldigend!

Binnen enkele dagen was de reis volgeboekt. Om niemand teleur te stellen werd besloten om nog een extra reis in te lassen. En zo kon het gebeuren dat op 27 en 28 juli vele Limburgers richting Dordrecht togen. Hier werden ze ontvangen door de heer M. Schless en de heer L. Stroekxs van den Broek, de Dordtse leden van de Weert.
Op het dakterras van het prestigieuze pand Bellevue, naast de Groothoofdspoort, kreeg naast een prachtig uitzicht over het rivieren knooppunt en gedegen historische inleiding door de heer Schless.

Vervolgens kreeg men een rondwandeling door ervaren historische gidsen waarbij uiteraard een bezoek aan beroemde Grote Kerk in Brabantse laatgotiek niet ontbrak.
Het was directeur drs. P. Schoon die de gasten voorafgaand aan het diner persoonlijk welkom heette in het Dordrechts Museum.
Vervolgens werd met fluisterboten de oude stadhavens aangedaan. De burgemeester van Dordrecht, drs. A. Brok, had voor de LGOG-leden een ontvangst met rondleiding geregeld in het prachtig eeuwenoude stadhuis.
Alvorens men de terugreis naar Weert en Thorn aanvaardde werd op verschillende terrassen met tevredenheid nagepraat over een prachtige kennismaking met het gastvrije "Hollandse Dordrecht."

  

14-02-2011 / Afscheid Anneke Ronteltap-Stijnen

Tijdens de jaarvergadering op 14 februari heeft De Aldenborgh, kring Weert van het LGOG afscheid genomen van bestuurslid Anneke Ronteltap-Stijnen. Anneke maakte sinds 2002 deel uit van het bestuur. Onderstaand enkele door Martin van Hoef gemaakte foto's van het afscheid.