Social media

Sinds kort is het LGOG ook te vinden op social media! Klik hier voor uitleg. 

Provincie Limburg

Uitleg social media

LGOG nu ook te vinden op social media

Misschien had u het al vernomen, maar sinds kort is het LGOG ook te vinden op social media! Voor alle leden die hierbij denken: “Leuk, maar wat is dat eigenlijk?” hebben we hier een korte uitleg onder elkaar gezet.

Social media (het Nederlandse “sociale media” is ook correct, maar wordt minder gebruikt) is een verzamelnaam voor alle websites waarbij de gebruikers zelf de inhoud verzorgen. Soms speelt een redactie hier nog een kleine rol in, maar in de meeste gevallen gaat het alleen om interactie en dialoog tussen de gebruikers zelf. Ook het LGOG wil mensen online kunnen bereiken en zal vanaf nu dus regelmatig berichten de wereld in sturen. Hiervoor hebben we gekozen voor twee media: Facebook en LinkedIn.

 

Facebook (www.facebook.com) is een informeel medium, waar iedereen zichzelf kan ‘presenteren’ en in contact kan komen en blijven met mensen. Zo kunt u bijvoorbeeld die jeugd- of vakantievriend terugvinden, in contact blijven met familie ver weg, of… op de hoogte blijven van activiteiten van het LGOG. Facebook is ontzettend populair en heeft wereldwijd meer dan een miljard gebruikers.

Er is een overkoepelende pagina gemaakt voor het Koninklijk LGOG en een afzonderlijke pagina voor elke Sectie en Kring. Zo kan ieder lid naast de algemene pagina ook zijn eigen Kring of Sectie volgen op Facebook: zo blijft u nog makkelijker op de hoogte van de activiteiten en krijgt u unieke inkijkjes in de werking van het LGOG achter de schermen. Weet u bijvoorbeeld hoe het er op het bureau aan toe gaat als de Maasgouw naar de leden wordt verzonden? Op Facebook is dat terug te zien.

De overkoepelende pagina Koninklijk LGOG vindt u hier.

 

De kringen: Parkstad, Weert, Maas en Niers, Maastricht, RoermondTer Horst, Valkenburg, Venlo, Venray, De Westelijke Mijnstreek.

De secties: Sectie Archeologie, Sectie Genealogie, Sectie Monumenten.     


LinkedIn (www.linkedin.com) is meer gericht op professioneel gebruik: eigenlijk zou je het een online CV kunnen noemen. Ook daar is het LGOG inmiddels te vinden als bedrijf. Hieronder vindt u - eerst voor Facebook, daaronder voor LinkedIn - een uitgebreide uitleg met een stappenplan. De bedrijfspagina op LinkedIn vindt u hier. 

 

Wilt u wel kijken op de social media, maar niet gevonden worden door anderen?

Als u een profiel wilt aanmaken om het LGOG te volgen, maar verder geen prijs stelt op het contact dat daarbij hoort of wanneer u bang bent voor de gevolgen voor uw privacy, heeft u de volgende opties.

1. Een account aanmaken en vervolgens alle informatie op onzichtbaar zetten. Dit doet u door rechtsboven in de blauwe balk op het slotje met drie streepjes te klikken ("privacy-snelkoppelingen"). Bij "Wie kan mijn inhoud zien?" kunt u kiezen voor 'alleen ik' of 'vrienden'. Bij "Wie kan contact met me opnemen?" kunt u kiezen voor 'vrienden van vrienden'. Als u dan geen vrienden toevoegt, kan niemand u vinden. Dit kunt u altijd controleren door onderaan dat menu te klikken op 'weergeven als', waarmee u uw eigen profiel kunt bekijken als vreemde, vriend of vriend van een vriend. Zo ziet u dus precies wat er wel en niet zichtbaar is voor anderen.

Het voordeel van deze optie is dat u wel vrienden kunt toevoegen wanneer u dat wilt en uw profiel dus toch ook als sociaal medium nut heeft.

2. Een account aanmaken met een valse naam en een vals e-mailadres. Het voordeel van deze optie is dat u echt onvindbaar bent, maar het profiel heeft dan ook geen enkel nut meer als sociaal medium (dus behalve om berichten van anderen te bekijken). U blijft namelijk alleen onvindbaar/onherkenbaar als u:

- geen herkenbare profielfoto kiest

- geen vrienden of familie toevoegt

- geen berichten stuurt waaruit uw identiteit blijkt

 

Uitleg Facebook

Als u een profiel wilt aanmaken, kunt u naar www.facebook.com gaan. Registreren is gratis en u kunt dan meteen aan de slag met uw persoonlijke profiel. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat u een e-mailadres of smartphone heeft. De gegevens die u invoert, zoals leeftijd en geslacht, kunt u eventueel weer op onzichtbaar zetten zodra u bent aangemeld, zodat anderen dit niet kunnen zien.

 

Als u eenmaal een profiel heeft op Facebook, wat kunt u daar dan mee?

·     Contact houden met familie, vrienden en kennissen.

U zult merken dat u al snel mailtjes zult krijgen van mensen die u op Facebook hebben gevonden. U kunt hierbij zelf steeds kiezen of u iemand als ‘vriend’ accepteert of niet. Natuurlijk hoeft u niet af te wachten: u kunt ook zelf op zoek gaan naar mensen en hen uitnodigen om uw ‘vriend’ te worden. Hiervoor voert u hun naam in bij de zoekbalk bovenin het scherm. U komt dan op zijn/haar profiel, waar u rechts bovenin kunt klikken op ‘vriend toevoegen’. Er wordt dan een uitnodiging verzonden en u merkt vanzelf of de ander deze accepteert. Hierna zult u op uw startpagina ook berichten van deze nieuwe vriend zien langskomen.

·     Bedrijven of verenigingen volgen.

U kunt ook bedrijven, verenigingen of andere pagina’s volgen. In principe werkt dit hetzelfde als het zoeken van vrienden, alleen klikt u rechts bovenin op ‘vind ik leuk’ in plaats van ‘vriend toevoegen’. Hierna ziet u ook berichten van deze pagina langskomen op uw startpagina. Hieronder zal dit nog wat uitgebreider worden uitgelegd aan de hand van de pagina van het Koninklijk LGOG.

·         Uw netwerk op de hoogte houden van nieuwtjes of activiteiten.

Natuurlijk hoeft u zelf niet passief te blijven! Als u op uw eigen profielpagina klikt (waar uw naam en foto staan boven in de blauwe balk), ziet u een vakje met de naam ‘status’. Hier kunt u bijvoorbeeld een bericht schrijven, een foto plaatsen of een link delen. Er staan onder dit vak twee knoppen: een blauwe met ‘plaatsen’ en een witte waarin staat wie het bericht kan lezen. Verstandig is om dit op ‘vrienden’ te zetten. Als u het op ‘openbaar’ zet kan iedereen het zien, ook mensen die u niet als vriend heeft geaccepteerd.

 

Op de volgende afbeelding ziet u de pagina van het Koninklijk LGOG met in het rood een aantal letters. De uitleg per letter vindt u onder de afbeelding.

 

 A

Hier ziet u de titel van de pagina met het logo van het LGOG, zodat u ziet dat u op de juiste pagina bent aanbeland. Om deze pagina te vinden kunt u, wanneer u bent ingelogd bij Facebook, de zoekfunctie in de bovenste (blauwe) balk gebruiken.

 

B

Als u op de knop “vind ik leuk” klikt, krijgt u voortaan wanneer u bent ingelogd de berichten van de LGOG-pagina te zien op uw Facebook-startpagina. Als u ook meldingen wilt ontvangen wanneer nieuwe berichten worden geplaatst, kunt u uw muis bij de “vind ik leuk” knop houden. Er verschijnt dan een wit tekstvak. Onderaan staat een kopje meldingen, waarbij u kunt klikken op “Alles aan”. Vanaf nu krijgt u een melding wanneer er nieuwe berichten op de pagina staan.

 

C

Hier kunt u zelf een bericht schrijven, bijvoorbeeld om een vraag te stellen aan het LGOG of een foto van een activiteit. Iets verder naar beneden op de pagina vind u hiervoor ook nog een apart vak.

 

D

Hier verschijnen de nieuwe berichten die door het LGOG worden geplaatst. Hierbij kunt u denken aan uitnodigingen voor activiteiten, maar ook bijvoorbeeld foto’s en andere afbeeldingen.

 

E

Alle foto’s die op de pagina zijn geplaatst, staan onder het kopje “Foto’s” nog eens bij elkaar. Zo kunt u gemakkelijk een afbeelding terugvinden die eerder is geplaatst.

 

F

Hier kunt u zien hoeveel mensen de pagina leuk vinden (en er dus berichten van zien langskomen). Dit aantal is natuurlijk nog niet hoog, maar wij hopen dat dit snel gaat veranderen! U ziet ook een zinnetje staan: “vrienden uitnodigen om deze pagina leuk te vinden”, waar u op kunt klikken. U komt dan in een lijst met al uw vrienden op Facebook en achter hun naam staat steeds een knopje met “Uitnodigen”. Mocht u vrienden hebben die ook lid zijn van het LGOG of gewoon een interesse hebben in de historie van Limburg, dan kunt u hen dus op deze manier attenderen op de LGOG-pagina. 

 

Uitleg LinkedIn 

Zoals gezegd is LinkedIn wat minder laagdrempelig dan Facebook. Mensen zitten vooral op LinkedIn om hun professionele contacten te onderhouden en om te netwerken. Over het algemeen wordt LinkedIn ook iets minder overzichtelijk genoemd. Alle informatie van het LGOG die op LinkedIn komt, zal ook op Facebook komen, het is dus niet noodzakelijk om beiden te hebben. Mocht u toch interesse hebben in LinkedIn, dan volgt hier de uitleg.

 

U kunt naar www.linkedin.com gaan en ziet dan meteen het volgende scherm.

 

 

A

U voert uw voornaam, achternaam en e-mailadres in en u kiest een wachtwoord. Hierna klikt u op ‘Nu lid worden’.

 

B

Als u een volgende keer weer wilt inloggen, kan dat gewoon met uw e-mailadres en het wachtwoord dat u de eerste keer hebt gekozen.

 

Als u bent ingelogd komt u op de beginpagina van LinkedIn, waar u naar verschillende onderdelen kunt gaan. Deze staan aangegeven op de donkere balk boven in het scherm, hieronder te zien in de afbeelding. Er staat weer een uitleg per letter, om u op weg te helpen. 

 

 

A

Als u op ‘Startpagina’ klikt, gaat u naar het overzicht van alle berichten die worden geplaatst.

 

B

Als u op ‘Profiel’ klikt, gaat u naar uw eigen profielpagina. Hier kunt u een profielfoto kiezen, werkervaring toevoegen, talen toevoegen, enz.

 

C

Bij ‘Mijn netwerk’ kunt u uw connecties bekijken, nieuwe connecties zoeken en ziet u suggesties van wie u misschien kent.

 

D

Bij ‘Vacatures’ staan – enigszins gebaseerd op de informatie op uw profiel – vacatures waar u misschien interesse in zou kunnen hebben. Dit is niet geheel betrouwbaar (als docent krijg je bijvoorbeeld vacatures van alle vakken, niet alleen dat van jezelf), maar kan natuurlijk toch net die ene werkgever opleveren die nodig is voor de perfecte baan.

 

E

Bij ‘Interesses’ staan bijvoorbeeld bedrijven en groepen die u volgt.

 

F

In dit zoekvak kunt u zoeken naar personen, maar ook naar bedrijven en groepen. Om bijvoorbeeld de pagina van het LGOG te vinden, zoekt u op ‘Koninklijk LGOG’ en dan verschijnt de pagina vanzelf. Rechts boven op die pagina ziet u dan een geel icoontje met ‘Volgen’. Als u hier op klikt, blijft u op de hoogte van de berichten die het LGOG plaatst.

 

G

Dit icoon licht op als u een bericht van iemand heeft ontvangen. Als u er op klikt gaat u naar uw berichten-inbox.

 

H

Dit icoontje licht op wanneer u een melding heeft: bijvoorbeeld als iemand uw profiel heeft bekeken, als u reacties krijgt op een bericht en dergelijke.

 

I

Bij dit icoontje staan uitnodigen om een connectie met iemand te maken, wanneer u die krijgt. Er staan altijd mensen die u misschien kent, gebaseerd op de personen met wie al een connectie heeft. Bijvoorbeeld mensen die dezelfde studie hebben gedaan, of bij dezelfde werkgever hebben gezeten.

 

J

Rechts bovenaan ziet u een rondje met daarin uw foto (als u deze heeft ingesteld). Hier kunt u op klikken om naar uw profiel te gaan. Als u er niet op klikt, maar de muis er alleen boven houdt, verschijnt er een menu met onder andere uw privacy-instellingen.


Heeft u nog vragen waarop deze uitleg geen antwoord geeft? Of loopt u vast? Dan kunt u altijd mailen naar info@lgog.nl t.a.v. Godelieve Boselie en zal ik u zo snel mogelijk helpen.